Monday, February 23, 2015

Andaiku pejam mata ....

Andai aku pejam mata...adakah sempat aku meminta maaf pada semua pada mereka yang aku sakiti dan memaafkan mereka yang pernah menyakitkan hati aku...mudah kita mencari salah dan menghukum manusia atas perkara yang kita tidak pasti...alhamdulillah baik kita sedar diri dunia ini hanya sementara...jika dunia ni kekal untuk kita selamanya kita adalah manusia yang lupa diri...aku hanya bisa menulis aku hanya bisa meluahkan isi hati aku disini agar aku bisa melupakan semua perkara...tetapi ternyata setiap gerak geri aku diperhatikan...tetapi aku tidak pernah takut dan gentar pada mereka kerana aku tahu apa yang aku tulis dan aku juga tidak melatah...berfikiran positif sebelum membalas kenyataan yang mungkin akan memperbodohkan diri sendiri...paling penting menjaga aib dan maruah org yang cuba kita perkatakan...
Semoga Allah sentiasa melindungi mereka daripada perkara yang tidak baik...aku hanya bisa tersenyum kerana itu kemampuan ku...aku hanya bisa diam dr terus berbicara kerana ku tahu kebenaran sesuatu perkara yang amat menyakitkan...satu persatu peristiwa yang mereka taburkan pada diri ini...hanya ada airmata disetiap cerita...kamu nampak aku kuat....tapi dugaan yang kita terima tidak sama...Alhamdulillah Allah sayang semua umat nya...
Andai ku pejam mata...adakah peluang utk aku perbaiki semua...
Kerna apa aku miliki pinjaman sama juga seperti kamu...
Sebelum berkata kata fikirkanlah ayat yang terbaik utk diri mu...jangan kita menampakkan kelemahan diri masing masing...walau aku disisihkan dari sesiapa yang kamu cuba sampaikan berita tidak sahih tapi aku tetap aku...masih tersenyum kerna aku jg bodoh kerana mengikut rentak permainanmu...
Sesungguhnya aku tidak perlu heboh menulis di sini kerana bukti dah dirakam oleh yang maha Esa...dan hanya mereka yang tahu peristiwa...penafian boleh dibuat jika kita berfikir hanya mengunakan otak tidak mengunakan mata hati...
Aku hanya redha dengan setiap permainan kalian dr mula hingga kini kerna aku menganggap kamu hanya bahagian ujiam hidup kami...
Aku suami dan anak anak tidak heboh dengan kasih syg yg kamu dapat...pergilah detik ini mula saat ini hiduplah kalian dalam kelompok kalian...kerana aku gembira dengan setiap perkara yang aku lakukan kerna ia mematangkan hubungan kami dan mengeratkan kasih sayang dalam keluarga kecil kami...
Limpahilah kasih sayang pada anak anak
Kaki aku melangkah terus kehadapan
Kerna aku mengejar masa yang kian suntuk...
Aku penat dengan hela kalian...
Aku penat dengan dunia
Jadi selamat tinggal dunia...
Andai aku pejam mata

Thursday, February 12, 2015

πŸ˜πŸ˜πŸ˜‰ mengira detik pembebasan....


Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 41hari pantang...xsabar menunggu hari pembebasan...uit mak ai teruk betulkan berpantang ni...macam kene penjara je...
Di penjara tapi masih boleh melihat dunia luar...terasa tercabar...lagi satu nak kene workout kuruskan badan hoho...sekarang baru turun berat asal sebelum mengandung number dua ni...so banyak lagi kene buat...salah satu cara nak workout jejalan shopping...haha...
Macam macam yang aku nak buat...nak buat persediaan majlis baby boy yang sorang ni lagi...
Kali ni kenduri buat kat uma mil...
Harap semua berjalan dengan lancar...

Dah alang alang nak menuliskan
Nak share something...
Pernah tak anda rasa anda tertekan ngan tingkahlaku sesorg...
Aku hari xtau napa tiap kali pantang di tekan tekan
Ermmm...still boleh berfikiran rasional la...
Yang tak rasional dia kot...

Dulu waktu aku pantang si mamat tu langkah kepala aku waktu aku tengah menyusukan anak...ada ke patut...aku setakat tulis je nak langkah ke nak pijak orang la...
tp rasiomal and profesional la sikit kan...
Now si minah ni macam nak bersaing saing pula
Aku dah bagi apa yg ko nak iaitu perhatian dan kasih sayang
Apa lagi kau nak...
Apa lagi kau xpuas hati...aku mmg xsuke org tiru aku...aku tau dia buat cam tu sebab apa konon aku stalk dia dulu lah...ermmm tp pelik kan kalo aku stalk dia dulu y ek...dia tiru aku...
Aku xda la bagus sangat...
Tapi mamat and minah profesional la sikit
Dulu my blog diterjah dua dua lak tu jadi stalker yg berjaya
Now my ig pulok
Rimas rimas rimas
Aku perlu bebas dari dua orang manusia ni
Cukup cukup kebahagiaan yg dimiliki...
Xpuas agak nye dari dulu dok rosak hubungan org...
Mungkin minah tu ckp aku rosak kan hubungan dia tp cube pk balik ekkkk pk balikkk ok....
Waktu tu korang bercinta aja...
And minah tu aibkan aku baik punye kat ig yg blh family mertua dia tgk tanpa memikirkan natijah perbuatan dia...
Sampai la ni org dok igt aku jahat...
Beb aku xbodoh nak heboh kat ig nak tulis nama betol hang...
Kesan nya pada family mertua ko yg lihat aku dari sudut yg jahat aku aniaya org...
Tp org xpernah pk apa aku rs...atas perbuatan bodoh hang...
Aku untung ada suami yg penyabar xbodoh nak marah kau kat fb kutuk mak bapak kau...
Langkah kepala kau...
Patut kau bersyukur...
Aku xtau hang still stalk aku nye blog lagi ka...tak...
Tp kalo hang ni wanita yg katanya penuh sensitif pk la
Hang rosakkan hubungan aku ngan keluarga mertua hang
Bagus ka...waktu tu aku menantu kau belum siapa2
Walau aku kenal hang...aku x heboh satu family aku kenal hang
Sebab bagi aku itu mslh aku ngan kau...
Tp makin hari makin teruk...
Aku sabar aku diam...
Kalo aku cerita semua pun aku bodoh gak dok bukak aib org kan...
Biar org baca xfaham apa aku tulis
Asal hang faham...

Kau dok heboh satu dunia kata aku rosak kan hubungan kau...ada kau tau dalang disebalik cerita itu rapat ngan kau sekarang...yg kau bangga bangga penyelamat kau penasihat kau...
Sebab apa aku nak putuskan sebab ex gf tu la yg satu tempat keje ngan aku...
Aku duk satu tempat ngan dia mcm2 jadi aku diam
Tapi lani aku kene bukak gak cerita betul...
Bkn nak musnahkan hubungan baik korang tp...
Aku xfhm...dia kacau hubungan aku...
Tp x bodoh nak tulis "alhamdulillah walaupun hubungan aku cuba diputuskan oleh ......" 
Pk la...jgn ikut emosi...pk secara holistik...aku xpernah marah org kalo org tu xsentuh aku...

Aku ingin bebas dr unfinished bisnis...

Friday, January 9, 2015

Alhamdulillah Selamat Sudah... JAN 3rd 2015

Yo salam tahun baru 2015...ni merupakan entry post pertama untuk tahun baru dan juga ini adalah kisah pemulaan tahun baru bagi aku dan keluarga ku...
Alhamdulillah 3 Januari 2015
Aku telah selamat melahirkan baby boy...
Secara normal di Hospital Tuanku Jaafar Seremban...
Kelahiran yg penuh debaran pada aku dan juga suami
Tapi semua dipermudahkan...
1st for all aku nak ucap terima kasih banyak banyak pada team doktor yang membantu aku dalam proses melahirkan bayi ke dua...
Hanya Allah yang dpt membalas jasa mereka...aku xingat semua nama doktor doktor tu...
Tapi aku igt semua moment...
Nanti aku share entry my liltle caliph...
Sekarang lengkaplah keluarga kami
Ayah Ibu Kakak Arissa Baby SA
Lupa nak bagi tau anak kedua aku ni sgt istimewa utk kami sekeluarga
Sebab lahir pada 12 Rabiulawal 1436H
Moga anak aku menjadi anak yang soleh insyaAllah
Ok bye nak tidur sudah
Opss sebelum out...hampa semua nak tau ka...
Aku sebenarnya update entry kat hospital hoho...
Adios amigos

Monday, December 8, 2014

Tukar blog header 😍😍😍

Yooo...assalamualaikum wbt...lama sudah post new entry kan...today ada keinginan selepas berexperimentasi dengan photoshop cs5...kerajinan muncul bila aku rasa nak design kad kawen kakak aku...lepas tu rs aku nye header cam ketinggalan zaman hehe...
And tgk org lain nye header blog gempak gempak...
Aritu try nak upah org tlg buat templete blog yg gempak tapi mcm xberbaloi tye diorang paling mahal 3rat...huuuu xberbaloi...
Baik aku buek sendiri...
Tiap malam incik baby mesti tanya "main photoshop lagi ke...huhu"
Aku suke belajar semua just melalui tutorial kat blog blog and youtube
And try in error...
Maybe bagi korang ala xla gempak mana kan
Huhu atleast aku buat sendiri and puas at ngan work art aku
Aku xdalah dianugerahkan otak yang sgt kreatif tapi boleh la kan kan...
Selain tu aku mmg salu gak berekperimentasi ngan blog aku ni if ada benda yg aku nak buat aku belajar...berhari hari gak lah...cikgu aku hanyalah di internet ini...
Sok jangan terkejut bila aku nye header bertukar lagi...
Pasni next project 
DIY sticker invitation card and banner pulok....
Buat masa ni relax dulu yo...
Nak kene beli komputer baru lak...
Byk betol benda nak kene buat....hoho
Ok that all for today...
Jumpa lagi dilain entry
😍😍😍


Friday, October 24, 2014

Jika ada mesin masa

Assalamualaikum...
Perkara pertama yang aku akan buat sekiranya ada mesin masa
Kembali kepada saat aku dilahirkan
Minta pinda or tunda tarikh lahir
Hehe
Nonsense kan...
Tapi itu adalah perkara pertama yang aku akan buat
Supaya aku leh hidup tenang and tak fikir perkara lain
Hidup ini ibarat rodakan

Pusing pusing kita tetap disitu...
20 Sept 1986
Apa yang kurangnya disitu
Kenapa jika ada mesin masa perkara pertama akan diubah adalah tarikh itu
Tetapi siapa kita utk menukar semua yg ditentukan oleh Allah SWT
hanya DIA sahaja yang mengerti kenapa dan mengapa aku mahu mengubah tarikh itu
Dan tarikh itu tidak bermakna lagi untuk aku
Bermula
20 sept 2014

Adios amigos

Friday, August 8, 2014

Makan makan raya

Fushhhh penat...alhamdulillah akhirnya selesais sudah makan makan raya kek ghuma den...buek tok opismate jo...menu pun simple jo...
Den nak masak spagetti...and for the 1st time masak spagetti xgune any paste yg dlm tin ke apo ke...tp rasa ikut tekak den ok jo hehehe
And thanks mama yg banyak bantu buek keje kat dapor...
And now sei dah leh buek kejo dapor sikit sikit
Alhamdulillah
Kali ni rayo den buek tok opismate jo
Pasni nak buek kenduri laei
So wat la yg simple ajo
Arissa si petah berbicaro xmenang tangan melayan tetamu
Hehe
Tetamu melayan Arissa...yang sebotol nyo...
Ok adios nak rest jap sementara si kecik sedang beradu

Saturday, July 26, 2014

Mood raya😏😏😏

Harini aku bukak fb bukak ig semua sibuk balik kampung balik kampung...aku and incik baby masih di sini...malam t baru gerak balik key ell and esok lepas subuh balik lipis
Tahun ni raya biasa biasa je yang meriah pun
My lil princess Arissa aje...semua tok anak...
Ibu ayah ada satu pasang bj ke nak pakai sama pun...for 1st raya...
Tahun ni turn raya kat uma wan
Kira ni tahun ke tiga beraya dengan incik baby
Tahun pertama...dengan arissa dlm perut lagi...
Tahun kedua beraya bertiga Arissa dah lahir...
Tahun ke tiga beraya bertiga plus baby dalam perut...
Keluarga aku kian membesar...
Alhamdulillah...
Jadi mood raya xda sangat yang lebih nya untuk anak anak...
Anak gembira ibu ayah pun happy jugak
Ok apa pun nak ucapkan
Selamat hari raya
Maaf zahir dan batin

Thursday, July 24, 2014

Sikap kami serupa

Asslm...uit sepanjang bulan puasa den xsempat nak update apa2...coz morning sickness yang teruk mood yg tunggang terbalik...bukan setakat morning je afternoon evening night sickness...kandungan kali ini macam macam ada...loya and muntah yang teruk...1st trimester ... Darah tinggi...tp now dah under control...tup tup den kene kencing manis...puasa mmg xdpt sepenuhnya seperti mengandungkan Arissa.
Apa pun saya ibu yang kuat...
Debaran makin terasa now baby nak masuk 18w dah...cepatkan masa berlalu
My lil princess pun dah boleh jalan alhamdulillah
Bila dapat kaki tau tau je berjalan je pai ibu xlarat nak kejar
Penat...ni belum besar lagi perut den...
Tu citer sepanjang menghilang di alam maya ini
Nak cerita sikit berkaitan sikap plus perangai and sifat
Den upenye sama je ngan incik baby nye perangai...
Beza nya incik baby penyabar yang tahap org lain mungkin xleh capai walaupun dilahirkan mempunyai sifat dan satu kantung dgn individu lain
Incik baby sentiasa berfikir sebelum bertindak and xada marah terburu buru
Dan siapa pasangan kita cermin diri kita...
Jika dulu mungkin kita dibesarkan ngan sifat yang berbeza
Tapi incik baby sumber inspirasiku
Untuk bersabar
Uit mana sama nya kami
Satu saya xsuke duk ditempat yang telalu ramai org
Dua kami xsuke keluar sebenarnya lebih suka duduk dirumah
Tiga kami mmg pendiam...
Empat cita rs kami tentang msk sama...tp hoho incik baby kurang makan western food
Lima kami sayang anak kami hehe
Lagi lagi hoho
Tu je yg den jumpe...
Rasa banyak lagi tapi xingat haha...nak masak dah ni nak buka puasa sudah
Harini anak xda mama pun xda dah balik k.l dulu
Tinggal sy dgn incik baby aja
Simple dish for iftar
Selamat berbuka...
Mlm ni 27ramadan...malam jumaat banyak kan amalan di 10 ramadan terakhir...

Saturday, June 28, 2014

Menyembunyikan aib seseorang....

Bersawang sudah blog ni...lama x post new entry...ermmm kekurangan idea and mencari satu topik yang lebih general untuk dikongsikan disini...kebetulan esok puasa...nak ucapkan selamat berpuasa pada semua umat islam...
Tahun ini seperti dua tahun sebelumnya aku sekali lagi diberi peluang untuk memenuhkan puasa sebulan insyaAllah...
Sempena nak sambut ramadhan ni...sama sama kita berfikir sejenak mengenai pelakuan kita sebelum ini
Ada kah dikalangan anda semua yang secara tidak sengaja mengaibkan seseorang....dalam konteks aku ni lebih positif "tidak sengaja"
Ermmm...kekadang kita ni selalu berfikiran cetek...dan mengikut emosi ketika berkata kata atau menulis...kadang kala media massa ini dijadikan bahan untuk mengaibkan individu lain....
Dan ada yang menyokong tanpa mengetahui tiap perkara kenapa belaku sedemikian...
Just for sharing...
Aku pernah diaibkan tapi minah ni macam tak ada perasaan tentang perasaan wanita lain...
Aku boleh terima jika ia tidak melibatkan orang yang terdekat dengan aku tapi bila dah melibatkan orang terdekat dengan aku mmg aku xleh terima...
Kadang kala aku rasa minah ni macam entah tak faham tujuannya apa...
Jika aku ini ikut hati mau aku tulis perkara yang mengaibkan disini...
Tapi alhamdulillah aku masih diberi akal yang waras yang mampu menimbang baik buruk dalam setiap penulisan
Sejujurnya tiap hari tiap saat aku terluka....kerana mereka tidak pernah sedar akan itu
Bergembira atas penderitaan orang lain
Tapi siapa aku nak menyedarkan mereka yang merasa diri adalah mangsa keadaan...
Aku bersyukur walaupun aku tidak perlu luahan menagih simpati sepertinya...
UNFINISHED BUSINESS
Till when?..
Jika mereka semua tidak menyebelahi satu pihak dah masuk campur semua tidak akan jadi
So ini kesan akibat mengaib kan individu lain
Hati yang terluka tidak di ubat hati penuh dendam
Aku masih boleh tersenyum
Kerana ada insan yang memahami tiap pemderitaan ku
Walaupun sukar membaca emosi ku
Tapi dia masih setia...
Aku bukan jenis meluahkan perkara yang aku rasa tidak perlu...
Bagi aku penulisan ku menjaga batasan keaiban seseorang
Seburuk mana pandangan kita pada orang lain
Jgn lah kita menulis nama mereka terang terangan
Itu aja...
Kita merasa kita bijak
Kita merasa kita disayangi
Kita rasa kita dilindungi
Tapi baik kah tingkahlaku itu jika membuka aib org
Dan kita mendapat segalanya dengan senang hati...

Wednesday, May 28, 2014

Happy 2nd anniversary 25th of May

Huhu...lama dah nak update entry ni...sekarang baru berkesempatan...happy anniversary for us...mr.S and me...alhamdulillah perjalanan yg jauh berliku liku pejam celik saya dah 2 tahun menjadi suri di hati mr.S...my incik baby...tahun ni pagi pagi subuh incik baby dah terpacul depan muka aku...dia tak wish tapi dia ckp "dah dua tahun kita kawin" hehehe....aku ngah mamai hanya senyum jo...ye kot...well keadaan semasa tidak mengizinkan aku buat apa apa...alhamdulillah incik baby sentiasa ada untuk aku....nak cakap macam mana lagi ek...berbakul bakul fitnah (kalo tidak tahu perkara sebenar pastu kecoh bagitau orang sana sini kira fitnah kan ?) or perkara yang mengaibkan (tulis nama orang secara terang and cerita buruk orang dengan tujuan xtau kenapa kira mengaibkan) cukuplah sekadar mereka mengetahui silap mereka...dan aku tahu kedudukan ku di mana disebalik semua cerita...
Ada silapnya dari pihak aku tapi alhamdulillah aku tahu apa yang aku buat tidak mengaibkan org secara terang terangan....and blog bukan semua orang nak baca and tidak ada yang menarik dlm penulisan aku....cari la di google search nama nama tertentu tidak akan kelihatan wajah wajah kalian...itu sudah cukup baik bagi aku...
Ikut hati badan binasa...
Just enjoy my life with incik baby and anak anak...
Cukup aku bahagia disamping keluarga kecil ku ini
Sedih pulok bunyi nya hehe
apa pun kami akan tabah menghadapi semua ujian daripada Nya...
Dalam bentuk apa pun
InsyaAllah
Happy anniversary Incik Baby
Love u until jannah
Amin
InsyaAllah

MYSELF

My name's Wan Nur'Ain Alee..can call me AIN...was born at HKL on Sept 20th, 1986...
My hobbies...dancing singing writing ....

tiada yg istimewa tuk di kongsi bersama kalian...hope u'll enjoy reading my blog...

TQ

TRY ME???!!!IF YOU DARE!!!

PUT A SMILE PLEASE WHEN YOUR READ MY BLOG

PUT A SMILE IN YOUR FACE

ADVERTISE